Znajdź graficznie i algebraicznie punkty wpsólne A i B
Kasia : Znajdź graficznie i algebraicznie punkty wspólne A i B okręgu i prostej oraz oblicz długość
cięciwy A i B
| ⎧ | x2 + y2 = 25 | |
| ⎩ | 2y − x = 5 |
|
8 sty 19:14
Eta:
8 sty 19:16
Kasia : teraz tylko jak to obliczyć algebraicznie ?
8 sty 19:22
Eta:
Rozwiąż układ równań :
x= 2y+5 i x2+y2=25
(2y+5)2+y2=25 ⇒ .... dokończ
8 sty 19:30
Ik: mógłby ktoś to algebraicznie rozwiązać

?
8 sty 19:30
Kasia : Ok Dziękuję
8 sty 19:31
Eta:
Nie panikuj

...... rozwiąż to równanie i wyznacz y=... v y=....
następnie x=.... v x=.....
8 sty 19:32