Pole czworokąta
Wiki:
Oblicz pole powierzchni nieregularnego czworokąta, przedstawionego na rysunku
8 sty 19:05
M:
13 lis 06:03
Mila:
1) W ΔBEC: h=15
√3
2)
3) z tw. cosinusów w ΔABC
|AC|=70m
1 | |
| *50*70*sinα=375√3 porównanie pola |
2 | |
| 3√3 | | 13 | |
sinα= |
| , cosα= |
| , α− kąt ostry |
| 14 | | 14 | |
4)
sin(135−α)=sin135
o*cos α− sinα *cos (135
o)
sin(135−α)=.... oblicz
| 1 | |
[DAC]= |
| *40*70*sin(135o−α) |
| 2 | |
5) P
ABCD=.[ABC]+[DAC]
13 lis 18:32
Miki:
P= P(trapezu EFCD) − (P
1+P
2)
| 20√2+15√3 | |
P(FECD)= |
| *(65+20√2) |
| 2 | |
P
1=400
P=............
13 lis 22:00
Mila:
Pięknie, bez trygonometrii
13 lis 22:21