zadania z macierzy
Klaudia: zad 1. wyznacz rząd macierzy.
A= [−2 3 4 −3]
[ 3 −2 3 5]
[ 7 4 10 1]
zad. 2.rozwiązać układ równań.
⎧x+2y−3z=3
⎨2x+4y−z=6
⎩4x+8y−12z=12
8 sty 19:02
wredulus_pospolitus:
1) no to wyznacz ... to może koło też mamy za Ciebie napisać

a egzamin ustny także za Ciebie
zdać

2) no błagam Cię ... chociaż odrobinę zaangażowania w swoje 'być albo nie być' na uczelni
8 sty 19:03
8 sty 19:18
wredulus_pospolitus:
ale o jakie wskazówki prosisz

na zajęciach winno się uważać ... notatki robić
2) jest parę sposobów rozwiązywania układów równań ... do najbardziej 'szablonowych' (a także
'zadania z macierzy' sugeruje to właśnie) jest rozwiązywanie metodą Cramera:
http://www.youtube.com/watch?v=ERfeJp3BNZQ
Chociaż ja
osobiście polecałbym raczej metodą Gaussa ... która w moim odczuciu jest najbardziej
'prostacką' metodą rozwiązywania układu równań ze znaczną liczbą równań (i niewiadomych)
8 sty 19:23
8 sty 19:24
wredulus_pospolitus:
1)
co do wyznaczania rzędu macierzy ... możesz wykorzystać analogiczne rozumowania co przy
metodzie Gaussa w układach ... ponieważ rzędem macierzy będzie maksymalna liczba liniowo
NIEZALEŻNYCH wierszy i kolumn ... innymi słowy ... doprowadzasz (przekształcając) do macierzy
diagonalnej (a przynajmniej takową przypominającą) i sprawdzasz ile wierszy/kolumn masz
liniowo niezależnych
pierwsze co powinnaś już wiedzieć −−− rzA ≤ 3
8 sty 19:30
wredulus_pospolitus:
1) możesz także metodą wyznacznikową ...
wybierasz 'losowo' trzy kolumny i liczysz wyznacznik ... jeżeli zerowy to wybierasz kolejne 3
kolumny i liczysz wyznacznik ... jeżeli wszystkie wyznaczniki z wszystkich 'trójek' są równe 0
... to rzA ≤2
więc wybierasz 'losowo' dwie kolumny (i dwa wiersze) i liczysz wyznacznik ... i tak długo aż
trafisz na niezerowy wyznacznik
jeżeli trafisz to znaczy że rzA = 2 (w opisywanej przeze mnie sytuacji)
Jak dla mnie jest to straszliwie monotonna i długa droga sprawdzania i lepiej przekształcić
macierz do 'pseudodiagonalnej'
8 sty 19:33
wredulus_pospolitus:
takie wskazówki wystarczą
8 sty 19:33