matematykaszkolna.pl
zadania z macierzy Klaudia: zad 1. wyznacz rząd macierzy. A= [−2 3 4 −3] [ 3 −2 3 5] [ 7 4 10 1] zad. 2.rozwiązać układ równań. ⎧x+2y−3z=3 ⎨2x+4y−z=6 ⎩4x+8y−12z=12
8 sty 19:02
wredulus_pospolitus: 1) no to wyznacz ... to może koło też mamy za Ciebie napisać a egzamin ustny także za Ciebie zdać 2) no błagam Cię ... chociaż odrobinę zaangażowania w swoje 'być albo nie być' na uczelni
8 sty 19:03
Klaudia: to może chociaż jakieś wskazówki / a nie od razu z "gębą" !
8 sty 19:18
wredulus_pospolitus: ale o jakie wskazówki prosisz na zajęciach winno się uważać ... notatki robić 2) jest parę sposobów rozwiązywania układów równań ... do najbardziej 'szablonowych' (a także 'zadania z macierzy' sugeruje to właśnie) jest rozwiązywanie metodą Cramera: http://www.youtube.com/watch?v=ERfeJp3BNZQ Chociaż ja osobiście polecałbym raczej metodą Gaussa ... która w moim odczuciu jest najbardziej 'prostacką' metodą rozwiązywania układu równań ze znaczną liczbą równań (i niewiadomych)
8 sty 19:23
wredulus_pospolitus: a tutaj masz 'łopatologicznie' opisanego "Gaussa" : http://www.youtube.com/watch?v=8qtQmx7fG9U
8 sty 19:24
wredulus_pospolitus: 1) co do wyznaczania rzędu macierzy ... możesz wykorzystać analogiczne rozumowania co przy metodzie Gaussa w układach ... ponieważ rzędem macierzy będzie maksymalna liczba liniowo NIEZALEŻNYCH wierszy i kolumn ... innymi słowy ... doprowadzasz (przekształcając) do macierzy diagonalnej (a przynajmniej takową przypominającą) i sprawdzasz ile wierszy/kolumn masz liniowo niezależnych pierwsze co powinnaś już wiedzieć −−− rzA ≤ 3
8 sty 19:30
wredulus_pospolitus: 1) możesz także metodą wyznacznikową ... wybierasz 'losowo' trzy kolumny i liczysz wyznacznik ... jeżeli zerowy to wybierasz kolejne 3 kolumny i liczysz wyznacznik ... jeżeli wszystkie wyznaczniki z wszystkich 'trójek' są równe 0 ... to rzA ≤2 więc wybierasz 'losowo' dwie kolumny (i dwa wiersze) i liczysz wyznacznik ... i tak długo aż trafisz na niezerowy wyznacznik jeżeli trafisz to znaczy że rzA = 2 (w opisywanej przeze mnie sytuacji) Jak dla mnie jest to straszliwie monotonna i długa droga sprawdzania i lepiej przekształcić macierz do 'pseudodiagonalnej'
8 sty 19:33
wredulus_pospolitus: takie wskazówki wystarczą
8 sty 19:33