Określ dziedzinę i zapisz w jak najprostszej postaci ilorazu wielomianów
temo: Proszę o pomoc.
A)
B)
C)
8 sty 18:55
krystek: D=R/{ m zerowe mianownika}
wspólne mianowniki
8 sty 19:03
temo: Dziedzinę potrafię określić, bardziej chodzi mi o najprostszą postać ilorazu wielomianu. Chcę
upewnić się, czy dobrze rozwiązałem to zadanie.
8 sty 19:07
temo: Czy odpowiedzi to:
A) = −2x2−4x+3x2+x
B) = 4x4−20x32x3−6x2−12x−40
C) = 3x2+3x+1(x+1)(x−1)
Naprawdę proszę o odpowiedź i pomoc.
8 sty 19:34
wredulus_pospolitus:
nic z tego nie widać ... jeszcze raz ... tylko użyj U zamiast u do zapisu ułamka
8 sty 19:36
temo:
| | 4x4−20x3 | |
B) = |
| |
| | 2x3−6x2−12x−40 | |
Teraz powinno być ok.
8 sty 19:41
temo: Nikt nie pomoże? Muszę wiedzieć, czy robię to w dobry sposób, czy jednak coś zwaliłem.
8 sty 20:02
5-latek: To pokaz jak robisz np A
8 sty 20:05
temo: | | 3−2x | | 2(x2+x) | | 3−2x−2x2−2x | | −2x2−4x+3 | |
A) = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x2+x | | x2+x | | x2+x | | x2+x | |
Teraz pytanie, czy to jest dobrze zrobione i jeśli tak, to czy da się jeszcze bardziej
uprościć, czy to już ostateczna forma.
8 sty 20:10
temo: Up, dobrze, czy źle?
Ludzie, rozwiejcie moje wątpliwości, bo zaraz zwariuję tu.
8 sty 20:23
temo: Ok, podbijam ostatni raz, może ktoś pomoże.
8 sty 20:50