Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomia
hania: Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
W(x)=−x4+(a+b)x3+(2a−b)x2−x+2
P(x)=−x2−x+2
8 sty 18:42
krystek: W(x1)=0 i W(x2)=0 wylicz x1 i x2 z wielomianu P(x)
8 sty 18:44
hania: dzięki!
8 sty 18:48
Marcin:
W sensie że P(x) przyrównujesz do zera i liczysz sobie x1 i x2?
I to tyle?
8 sty 18:49
hania: no tak, a później tworzy się układ równań z W(x
1) i W(x
2) no i wychodzi a i b.
8 sty 18:54
krystek: ok
8 sty 19:00
hania: Liczby r
1 i r
2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu
jeśli :
W(x)=3x
3+ax
2−15x+b
próbowałam liczyć, ale ogólnie a i b wyszły dziwne a=15,4 b=−6,6 chciałam podzielić schematem
Hornera W(x)/(x+4) no i nie wychodzi
Gdyby ktoś miał czas i mógł pomóc
8 sty 19:25