Dany jest wielomian W(x)
Kasia: Dany jest wielomian W(x) = 2x3 + x + 1
a)
b)
c) Twierdzenie. Kazdy niezerowy wielomian mozna przedstawic w postaci iloczynu wielomianow
stopnia co najwyzej drugiego.Korzystajac z podanego twierdzenia uzasadnij,ze wielomian W(x) ma
co najmniej jeden pierwiastek.
Mamy 2x3 + 0x2 + x +1 = (ax2 + bx +c)(dx +e)
2x3 + 0x2 + x +1= adx3 (ae +bd)x2 + (be + cd)x + ce
wymnożyłam prawą stronę i otrzymałam układ równań
jednak czy mnie to do czegoś doprowadzi?
2=ad
(ae +bd)=0
(be + cd)=1
ce=1
8 sty 18:41
Marcin: Zgodnie z twierdzeniem każdy wielomian 3 stopnia można przedstawić jako iloczyn równania
liniowego i kwadratowego , a równanie 1 stopnia zawsze ma pierwiastek.
8 sty 19:12
Kasia: Układ równań nie ma sensu, tak wystarczy odwołać się do twierdzenia?
8 sty 20:54