Ciąg geometryczny
mhm: Zadania z ciągów geometrycznych, proszę o pomoc
Oblicz sumę
a)x+2x2+3x3+...+nxn
b)1+2x+3x2+...+nxn−1
8 sty 18:27
ino.pb: to nie jest ciag geometryczny
8 sty 18:30
mhm: też mi się tak wydaję, z definicji iloraz musi być stały
8 sty 18:38
Bizon:
... a gdzie jest powiedziane, że to ma być ciąg?
Masz policzyć sumę wykorzystując wiedzę o ciągach ... −
8 sty 18:41
mhm: S=x+2x2+3x3+...+(n−1)xn−1+nxn / * x
Sx=x2+x3+..+(n−1)xn+nx{n+1}
gdy odejmę stronami
S − Sx = x +x2+x3+...+xn−nxn+1
S(1−x) = x+x2+x3+...+xn−nxn+1
i co teraz dalej ?
8 sty 18:46
mhm: w drugiej linijce zapomniałem o współczynnikach
8 sty 18:54
mhm: dzięki xd
8 sty 19:14