liczby
błagam: w konkursie startuje 768 zawodników. trzy czwarte z nich odpada po każdej rundzie .ilu
uczestników przejdzie do rundy trzeciej
19 paź 19:02
myszka: 3/4 z 768 to 576
3/4 razy 576 to 432
3/4 z 432 to 324
tylu zawodników 9324) przejdzie do czwartej rundy
19 paź 19:26
myszka: znaczy 324
19 paź 19:27
błagam: ja tez tak obliczyłem ale w odp mam 48
19 paź 21:41
Bogdan:
Źle liczone.
| | 3 | | 1 | |
Jeśli odpada |
| , to przechodzi |
| . |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
768 * ( |
| )2 = 768 * |
| = 48 |
| | 4 | | 16 | |
albo
| | 1 | |
Do drugiej rundy przechodzi 768 * |
| = 192. |
| | 4 | |
| | 1 | |
Do trzeciej rundy przechodzi 192 * |
| = 48 |
| | 4 | |
19 paź 23:32