rozwiaz rownanie
Angelika : | | 2x−3 | | x | |
Rozwiaz rownanie |
| −1 = |
| |
| | x+1 | | x−2 | |
8 sty 18:23
krystek: obustronnie przez /(x+1)(x−2) D=R/{−1,2}
8 sty 18:30
Angelika : Ale ze obie strony mam podzielic przez to co napisales?
8 sty 18:54
Angelika : Prosze pomozcie
8 sty 20:47
Blackchart: tak uprzednio możesz sobie całość przenieść na jedną stronę
8 sty 20:48
5-latek: Nie podzielic a pomnozyc kazdy wyraz tego rownania
lub mozesz zrobic to inaczej
1. sprowadzic lewa strone rownania do wspolnego mianownika −−ale na pczatek dziedzina
| | 2x−3 | | x+1 | | x | |
czyli |
| − |
| = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x−2 | |
| x−4 | | x | |
| = |
| teraz rozwiaz to metoda na krzyz |
| x+1 | | x−2 | |
(x−4)(x−2)=x(x+1) i dzialasz dalej
Zapoznaj sie takze dobrze z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
8 sty 21:00
8 sty 21:01