wyznacz liczby ciagu
Angelika : Suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny jest rowna 15. Jezeli do pierwszej liczby dodamy
5, a do drugiej 3, a do trzeciej 19, to otrzymamy ciag geometryczny. Wyznacz te liczby.
8 sty 18:19
Bizon:
5−r 5 5+r
5−r+5 5+3 5+r+19
10−r 8 24+r
64=(10−r)(24+r) ⇒ 240−64−14r−r2=0 ⇒ r2+14r−176=0
Δ=196+704
r1=8 r2=−22 .... itd
8 sty 18:33
Angelika : Nic z tego nie rozumiem

co mi daje wyzaczone r?
8 sty 18:52
Bizon:
wyznaczysz liczby tworzące ciąg arytmetyczny
8 sty 20:42
Angelika : I tak nic nie rozumiem to czarna magia, moze ktos mi podac odpowiedz?
8 sty 22:11