trudne
Iza: Rozwiązać równanie: a2+b2+c2=2abc Bardzo proszę o pomoc
8 sty 18:03
PW:
(1) 4a
2+4b
2+4c
2 = (2a)(2b)(2c)
Nie wiem jak rozwiązać. Szczególne rozwiązania
oraz
| | 2 | | 2 | |
a= |
| , b=− |
| =c (plus powstałe z niego przez zamianę cykliczną) |
| | 3 | | 3 | |
są łatwe do odgadnięcia. Nie wiadomo czy są to wszystkie możliwe.
Równanie (1) ma prostą interpretację geometryczną: prostopadłościan o bokach 2a, 2b, 2c ma
objętość równą kwadratowi przekątnej głównej. Może to jakoś da się wydoić?
9 sty 15:02
PW: | | 3 | |
W dodatku "przekęciłem" ułamki − powinno być |
| |
| | 2 | |
9 sty 15:04
Iza: Powinno wyjść a=b=c=0, ale nie wiem jak to zrobić
9 sty 16:21
PW: a=b=c to rozwiązanie trywialne, w ogóle je pominąłem. Takie rozwiązania podaje się na zasadzie
"jak łatwo zauważyć" (kto nie wierzy niech podstawi).
Mamy więc 5 rozwiązań:
a=b=c=0,
Kłopot z tym, że nie wiemy, czy to wszystkie.
9 sty 19:37
+-: Rozwiązań jest ∞ wiele
a
2−2bca+b
2+c
2=0
a
1,
2=bc
+−√b2c2−b2−c2
Przy trzech różnych liczbach wymiernych, rozwiąznie nie istnieje, natomiast dla niewymiernych
np. b=2; c=3; a=6−
√23
Jeżeli założymy,ze dwie liczby będą jednakowe to mamy
b
2+b
2+a
2=2bba
Liczby wymierne dla:
2b−2=n
2
niestety nie ma rozwiązania z liczbami całkowitymi
9 sty 23:02
PW: Pięknie, aż zły jestem, że na to nie wpadłem − równanie kwadratowe!
9 sty 23:15