a2 | b2 | a | b | |||||
wykaż że jeśli a i b sa dodatnie, to 5( | + | )+ 6( | + | )≥22 | ||||
b2 | a2 | b | a |
a | b | ||
+ | ≥2 | ||
b | a |
a2 | b2 | a | b | a | b | a | b | ||||||||
+ | =( | + | )2−2* | * | =( | + | )2−2 | ||||||||
b2 | a2 | b | a | b | a | b | a |
a | b | a | b | |||||
5*( | + | )2−2 )+6*( | + | )≥5*(4−2)+6*2=10+12=22 | ||||
b | a | b | a |
a2 | b2 | a | b | |||||
5( | + | )+6( | + | )= | ||||
b2 | a2 | b | a |
a2 | b2 | a | b | |||||
=10[( | + | )/2]+12[( | + | )/2]≥ | ||||
b2 | a2 | b | a |
a2 | b2 | a | b | |||||
≥10√ | * | +12√ | * | =10+12=22 | ||||
b2 | a2 | b | a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |