cene biletu...
myszka: cena bileto na mecz matematyki wynosiła 150zł. gdy cene obniżono okazało sie ze na mecz
przychodziło o 50%widzów więcej a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów na jeden mecz wzrósł o
25%. o ile złotych obniżono cenę biletu?
19 paź 18:58
tim: Ja.
19 paź 19:05
tim: PRZED OBNIŻKĄ
cena biletów = 150zł
ilość widzów = x
dochód = y
PO OBNIŻCE
cena biletów po obniżce = 150zł − o
ilość widzów = x + 0,5x = 1,5x
dochód = y + 0,25y = 1,25y
cena biletów * ilość widzów = dochód
150x = y
(150 − o) * 1,5x = 1,25y
Spróbuj wyliczyć tylko
o.
19 paź 19:07
myszka: ale właśnie jak to o wyliczyc?
19 paź 19:19
tim: 150x = y
(150 − o) * 1,5x = 1,25(150x)
(150 − o) * 1,5x = 187,5x /:1,5x
150 − o = 125
o = ...
19 paź 19:21