Rozwiąż równanie wymierne
M@ti: a) 7x = 3
b) 6x = 3x
c) 3x+1 = 4
d) 23x−1 = 5
e) 42x+3 = 1
f) 5x = 2x+1
g) (13)x = (12)x−1
h) 4x−1 = 5x
i) 2x * 3x = 5
j) (13)x * 15x = 2
k) 14x = 3 * 2x
l) 5 * 3x = (32)x
8 sty 17:33
krystek: Równania WYKŁADNICZE!
8 sty 17:35
8 sty 17:36
krystek: x=log73
8 sty 17:37
M@ti: A mógłbyś mi chociaż wytłumaczyć pierwsze 2 przykłady?
8 sty 17:44
8 sty 17:45
M@ti: Zaczynam rozumieć. A w podpunkcie c) już nie ma obustronnie do potęgi x. Co wtedy? 22x
8 sty 17:48
8 sty 17:50
krystek: e)42x+3=40
8 sty 17:53