geometria płaska
Karooooo: wewnątrz kwadratu ABCD obrano p\y\taki punkt P, że trójkąt ABP jest równoboczny. Znajdź długość
boku kwadratu , wiedząc że odległość punktu P od wierzchołka C jest równa √8+4√3. Wynik
przedstaw w postaci m+n√3, gdzie m,n ∊C
8 sty 17:31
Mila:

|PC|
2=a
2+a
2−2*a*a*cos30
8+4
√3=a
2*(2−
√3) /*(2+
√3
(8+4
√3)*(2+
√3)=a
2*(4−3)
(28+16
√3)=a
2
a
2=4*(7+4
√3)
a
2=2
2*(2+
√3)
2
a=2*(2+
√3)
a=4+2
√3
Z jakiej to książki?
8 sty 18:07
Bizon:
| | a2 | | a√3 | |
|PC|2= |
| +(a− |
| ) 2 ... i baw się −  |
| | 4 | | 2 | |
8 sty 18:14