Oblicz
wera: Bardzo proszę o wskazanie mi błędu, bo nie wiem już gdzie go popełniłam:(
Dwaj rowerzyści(Bolek i Lolek) wyruszyli jednocześnie naprzeciw sobie z punktów oddalonych o 36
km. Bolek jadący z punktu B dotarł do celu o 15 min wczesniej niż Lolek. Oblicz prędkość
każdego z nich wiedząc, że Lolek jechał o 2km/h mniej niż Bolek
s=36km
15min=900s
t
B= t
L − 900
V
L= V
B +2
| 36 | | 36 | |
| = |
| +2 /* tL(tL −900} |
| tL | | tL − 900 | |
36t
L − 32400 = 36t
L − 2t
L2 + 1800t
L
2t
L2 − 1800t
L − 32400 = 0
Δ = delta wychodzi mi po przecinku wiec to na pewno blad
8 sty 17:23
daras: kto powiedział, ze Δ nie może być liczbą wymierną?
a jaki był cel ?
8 sty 17:31
Bizon:
... nakręciłaś ... −

Lolek jechał wolniej o 2km/h ... a piszesz, że V
L=V
B+2
8 sty 17:37
wera: to zadanie z poziomu podstawowego dlatego wykluczam tą opcję z liczbą wymierną.
8 sty 17:38
wera: tak, przepraszam źle napisałam prędkość Lolka ale w drugim wierszu mnożyłam już przez −2 :x
8 sty 17:41
krystek:
8 sty 17:43
wera: dziękuje bardzo, zle zamieniłam jednostki czasu. pozdrawiam
8 sty 18:00
Janek191: S = 36 km
15 min = 0,25 h
t − czas jazdy Lolka
t − 0,25 − czas jazdy Bolka
v − prędkość Bolka
v − 2 − prędkość Lolka
Mamy
| 36 | | 36 | | 36 +2 t | |
| = |
| + 2 = |
| ⇒ 36 t = ( t − 0,25)*( 36 + 2 t) |
| t − 0,25 | | t | | t | |
36 t = 36 t + 2 t
2 − 9 − 0,5 t
2 t
2 − 0,5t − 9 = 0 / * 2
4 t
2 − t − 18 = 0
Δ = 1 − 4*4*(− 18) = 1 + 288 = 289 ⇒
√Δ = 17
więc
| | 1 + 17 | | 18 | |
t = |
| = |
| = 2,25 |
| | 8 | | 8 | |
t − 0,25 = 2
zatem
v −2 = 16
Odp. Bolek jechał z prędkością 18 km/ h , a Lolek z prędkością 16 km/h.
============================================================
8 sty 18:05
8 sty 18:07
daras:
8 sty 18:25