Wysokość graniastosłupa
marta: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole całkowite jest równe 24.
Oblicz wysokość graniastosłupa, jeśli podstawą jest trójką.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo dla mnie te graniasto i ostrosłupy to jakaś czarna magia.
8 sty 17:22
dero2005:

a = 2
P
c = 24
wzór na pole całkowite
podstawiamy a
wylicz h
8 sty 18:09
marta: Wyszło mi h = 8 − 2√3/3
8 sty 18:49
8 sty 19:07
marta: miałam bład chyba będzie 4 − √3 / 3 ?
8 sty 19:25
marta: już wiem , gdzie miałaś źle − dziękuję ! : )
8 sty 19:26