matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Przemek:
Witam mam problem z taka całką ∫ 5
4x
dx mam wynik (z książki) jednak nie wiem jak ją należy zrobić. Pomożecie?
8 sty 17:14
Janek191:
5
4x
= (5
4
)
x
= 625
x
więc
625
x
5
4x
∫ 5
4x
dx = ∫ 625
x
dx =
+ C =
+ C
ln 625
ln 625
8 sty 17:26