macierze
Klaudia: macierze!
Proszę o pomoc w zadaniach z macierzy.
Zad. 1.
Wyznaczyć macierz B−1 dla B= [−2 1 −3]
[0 −2 2 ]
[−2 0 3 ]
8 sty 17:13
Przemek: wiesz jak policzyć dopełnienie algebrqaiczne z tej macierzy?
8 sty 17:30
AS:
1. Obliczyć wyznacznik macierzy D (u nas D = 20)
2. Dokonać transpozycji macierzy − przestawić wiersze na kolumny
3. Utworzyć dopełnienia macierzy M
Podaje wynik końcowy (wyliczony)
|−6 −3 −4|
B
−1 = 1/20 |−4 −12 4|
| −4 −2 4|
8 sty 17:39
Klaudia: wiem, że trzeba policzyć detB i to dopełnienie algebraiczne a z tego macierz transponowaną i
podstawić do wzoru. det B wyszło mi 20, ale coś dalej mi nie wychodzi, bo jak sprawdzam B
−1
* B= J to mi się nie zgadza
8 sty 17:41
Klaudia: po sprawdzeniu wychodzi macierz jednostkowa, wiec się zgadza. dziekuję AS
8 sty 17:47