Finanse
asdasdasd: Jaką kwotę należy złożyć na koncie oprocentowanym wg stopy 4% rocznie, aby po 5 miesiącach
zgromadzić 5000 zł.
8 sty 16:56
pigor: ..., a może to ...

tak

, ale głowy nie dam sobie uciąć, bo
na Finansach się niestety, nie znam :
K(1+512*2%)512*1= 5000 ⇔ K(1+
5600)
512= 5000 ⇔
⇔ K*1,0083
0,4167= 5000 ⇒ K*1,0035= 5000 ⇒
K= 4982,81 zł . ...
8 sty 17:23
pigor: ...., o kurcze nie wiem co tam robi w nawiasie 2%

przecież powinno być
4% 
, przepraszam co mi się w tym łbie pop.
−−−−− znikam ..
8 sty 17:28
asdasdasd: Hmm no nie wiem. ja zrobilem takim sposobem :
PV= 5000/ ( 1 + (0,04 / 12))12*(5/12) i wyszedł inny wynik ( wiem ze sie pomyliłeś i dałeś 2 %
ale nawet jak obliczałem dla 2 % to wyszedl inny wynik.
8 sty 18:20
pigor: ..., no tak, masz rację powinienem wziąć oprocentowanie
miesięczne, wtedy, jeśli
Ko= ?, to "moje" równanie miałoby postać
taką :
K
o(1+
412%)
1*5= 5000 ⇔ K
o(1+
1300)
5 = 5000 ⇔
⇔ K
o[1,00(3)]
5= 5000 ⇒
Ko= 4917,49 zł. − złożona kwota .

−−−−−−−−−−−−−−−−−
z dokładnością mojego kalkulatora , ale może to jest za dużą dokładność
a w obliczeniach finansowych są inne zasady , nie wiem

. ...
8 sty 22:45