matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Indukcja
ala:
Witam. Zawiesiłam się
Proszę o pomoc
n
1
n
2
n
n
Metodą indukcji wykaż:
+
+ ... +
= 2
n
−1
8 sty 16:25
ala:
?
8 sty 17:12
ala:
up
8 sty 19:19
Godzio:
Dla (n + 1) :
n + 1
1
n + 1
n
n + 1
n + 1
+ ... +
+
=
n
1
n
1
n
2
n
n
n
n − 1
n
n
=
+ 1 +
+
+ ... +
+
+
=
n
1
n
2
n
n
= 2 * (
+
+ ... +
) + 1 =
Z
2 * (2
n
− 1) + 1 = 2
n + 1
− 1
n
k
n
k−1
n + 1
k
Korzystał z
+
=
8 sty 19:42