dla jakiej wartosci parametru "a" rownanie ... ma jedno rozwiazanie?
mabro: 5x2+(2a−3)x+a+1=0
8 sty 15:41
J: Warunek:
yw = 0
8 sty 15:44
mabro: i tyle? bo w odpowiedziach mam ulamnki z pierwiastkiem z 3
8 sty 15:48
J: y
w to współrzędna wierzchołka paraboli:
| | −Δ | |
yw = |
| [ a to wspólczynnik przy x2 ,czyli tutaj 5 ] |
| | 4a | |
8 sty 15:52
mabro: dzieki
8 sty 15:55
pigor: ..., warunki zadania spełnia równość
Δ=0 , czyli
(2a−3)2−4*5(a+1)= 0 ⇔ 4a
2−12a+9−20a−20= 0 ⇔
4a2−32a−11= 0
i Δ
a=32
2+4*4*11=32*32+16*11=16(64+11)=16*75=16*25*3 ⇒
√Δa=4*5√3,
czyli a=
18(32−20
√3) v a=
18(32+20
√3) ⇔
⇔
a= 12(8−5√3) v
a= 12(8+5√3) ⇔
⇔
a∊{ 12(8−5√3), 12(8+5√3 } − szukane
wartości parametru a. ...
8 sty 15:58
pigor: ...
mabro nie bierz na poważnie tych bzdetów powyżej
8 sty 15:59
mabro: hah dzieki ze mnie taki matematyk ze uwierzylbym w cokolwiek
8 sty 16:04