Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez...
point: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez...
Witam! Chciałbym poprosić o pomoc z takim zadaniem:
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(0,1,2) i równoległej do płaszczyzny 2x
+ 3y + 5z −1 = 0
oraz
Napisać równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
x = 1 + t
y= 1 + 2t
z = 1
i przechodzącej przez punkt P(0,0,1)
Z góry dziękuję
8 sty 14:45
Janek191:
z.1
2x + 3y + 5 z − 1 = 0
Płaszczyzna o równaniu
x + 1,5 y + 2,5 z + D = 0 jest równoległa do danej, bo
Ma ona przechodzić przez punkt P = ( 0,1, 2), więc
0 + 1,5*1 + 2,5*2 + D = 0
1,5 + 5 + D = 0
D = − 6,5
−−−−−−
Odp. x + 1,5 y + 2,5 z − 6,5 = 0
=========================
lub
2x + 3y + 5 z − 13 = 0
=================
8 sty 15:11
pigor: ...lub z własności płaszczyzn równoległych:
wektor normalny [A,B,C]= [2,3,5] i P=(a,b,c)= (0,1,2), to :
A(x−a)+B(y−b)+C(z−c)=0 ⇔ 2(x−0)+3(y−1)+5(z−2)=0 ⇔
⇔
2x+3y+5z−13=0 − szukane
równanie płaszczyzny. ...
8 sty 15:25
pigor: .., a zadanie 2: napisać równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
x=1+t, y=1+2t, z=1 i przechodzącej przez punkt P=(0,0,1).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A(x−a)+B(y−b)+C(z−c)=0 i [A,B,C]=[1,2,0] ⇒ 1(x−0)+2(y−0)+0(z−1)=0 ⇔
x+2y=0 .
8 sty 15:33