Proszę o pomoc z dwoma zadaniami z Planimetrii
Magda ; ): Zad 1.
Oblicz pole powierzchni okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o długości boku a=6 , oraz
okręgo opisanego na tym trójkącie.
Zad 2.
W równoległoboku boki mają długość a=4 , b=6 , a kąt ostry α=45o. Oblicz długość dłuższej
przekątnej tego równoległoboku.
8 sty 14:30
J: Pomoc:
Dla trójkąta równobocznego:
| | 1 | |
Promień okregu wpisanego w trójkąt o boku a wynosi: r = |
| h, gdzie h − wysokość trójkąta |
| | 3 | |
| | 2 | |
Promień okregu opisanego w trójkącie o boku a wynosi: r = |
| h, gdzie h − wysokość trójkąta |
| | 3 | |
8 sty 14:33
Magda ; ): Okej , prosiłabym o rozwiązanie drugiego zadania z dokładnym wynikiem . Bardzo mi zależy
8 sty 14:39
J:

Mamy:
| x | | √2 | |
| =cosα= |
| , stąd : x= 2√2 |
| 4 | | 2 | |
Dalej z tw. Pitagorasa: d
2 = (6+x)
2 + x
2
8 sty 15:25