wyznaczyć najmniejszą największą wartośc w przedziale
alina: F(x)= (2x−1)2*(x+2)3 w przedziale <−3,0> prosze o pomoc
8 sty 13:28
alina: policzyłam f(−3) i F(0) i pochodną ale cos jest nie takbo wychodzi mi z wykresu coś innego
8 sty 13:30
alina: pochodna wyszłami: (8x−4)*(x+2)3+3*(2x−1)2*(x+2)2
8 sty 13:32
alina: czli pierwiastki to 1/2 i −2
8 sty 13:32
Mila:
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=5*(x+2)2*(4x2−1)=5*(x+2)2*4*(x− |
| )*(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Na osi masz jak zmienia się znak pochodnej:
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=0⇔x=−2 lub x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Funkcja ma ekstrema w x= |
| to Cię nie interesuje |
| | 2 | |
| | −1 | |
i x= |
| przy przejściu przez ten punkt zmienia się znak pochodnej z dodatniej ( rosnącej) |
| | 2 | |
na znak ujemny ( na malejącą )
| | 1 | |
Zatem dla x=− |
| funkcja ma maksimum |
| | 2 | |
| | 1 | | 27 | |
f(− |
| )= |
| wartość największa w przedziale <−3,0> |
| | 2 | | 2 | |
Wartość najmniejszą liczysz na krańcach i wybierasz
8 sty 16:21