dla jakich wartości parametru funkcja nie ma miejsc zerowych
Angelika: Dla jakich wartości parametru α funcja f dana wzorem f(x)= (cos2α −1/2)(x−3)2 + 5 nie ma
miejsc zerowych
8 sty 13:09
wredulus_pospolitus:
innymi słowy ... dla jakiego α wyrażenie: (cos2α −1/2) ≥ 0
dlaczego

otóż:
(x−3)
2 ≥ 0
a więc jeżeli:
(cos2α −1/2) < 0 ... to (cos2α −1/2)*(x−3)
2 ≤ 0 ... a więc będzie istniał taki 'x', że:
(cos2α −1/2)*(x−3)
2 = −5 ... czyli (cos2α −1/2)*(x−3)
2 + 5 = 0
8 sty 14:01
J: Można chyba trochę prościej

:
Niech: cos2α−1/2 = a
Funkcj: f(x) = a(x−3)
2 +5 ma wierzchołek w pukxie W (3;5) [ czyli nad osią OX ]
Wystarczy zatem,aby gałezie paraboli były skierowane do góry,czyli a> 0.
Dla a=0 ta funkcja jest oczywiście stała.
8 sty 14:13