Punkt P ma współrzedne (1,0) mam obliczyć długosć boku osmiokąta foremnego.Proszę o pomoc
bardzo dobry rysunek, ale proponuję inny
pytanie − wskazówka: jaka jest wartość kąta α
(pamiętaj że jest to 8−kąt foremny
)
w takim razie jaką wartość ma kąt β
(odpowiedź ... 45o)
czyli:
| x | x | |||
2 = | + x + | <−−− wylicz 'x' | ||
| √2 | √2 |
8 trójkątów kąt wierzchołkowy 3600 :8=45
| 1 | ||
katy przy podstawie 2* | α=1350 | |
| 2 |
| x | ||
x przekątna kwadratu x=a√2 czyli a= | ||
| √2 |
| x | ||
2=2* | +x 2= | |
| √2 |
| 2 | 2*(√2−1) | |||
x= | = | =2(√2−1) | ||
| √2+1 | 2−1 |