matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory skróconego mnożenia
nica:
podane wyrażenia zapisz w postaci sum algebraicznych,a następnie oblicz ich wartość liczbową : a) 3(4x − y)
2
+ 4(x + 3y)
2
− 2(x + 4)(x − 4), gdy x= −0,1 ,y= 0,2 b) 5(x + 3)
2
− 5(x−4)(x+4) + (x+1)
3
, gdy x= −2
√
3
19 paź 18:47