jolcia3112: Zadanie 1
Oblicz pole powierzchni i objętość ostroslupa prawidłowego czworokatnego o krawedzi
podstawy dlugości 6 cm i krawedzi bocznej długosci 5 cm.
Zadanie 2
Oblicz pole powierzchni i objetość prostopadłościanu, ktorego podstawą jest prostokąt o
bokach dlugości 3 cm i 4 cm, a przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem 30 stopni.
6 paź 16:06
ryba: zad.1) podst.=kwadrat Pp=a2=36 , wys ściany bocz.-k , p,pow.boczn.-Pb
k2+33=25, k=4 , Pb=4*(3*4)=48cm2 Ppc=Pb+Pp=36+48=84cm2
V=1/3 Pp*H , z tr.prost. : 1/2przekąt.podst, - wys.ostrosł.,-kraw.ściany bocznej
(3√2)2 + H2 = 25cm , H=√7cm V=1/3*36√7=12√7cm3
7 paź 10:58
wasyl: Pp=3*4=12cm, przekątna podst. d2=32+42→ d=5cm, H=5*sin30=2,5cm,
Pc=2*3*4+2*3*2,5+2*4*2,5=59cm2 V=Pp*H , V=12*2,5=30cm2
7 paź 14:57
milka: oblicz pole powierzchni prostopadłościanu którego podstawa jest kwadrat o polu 81 cm a
kat miedzy przekątna ściany bocznej a i krawędzią podstawy ma 60
8 paź 19:09