matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać zbieżność
szaregi:
∞
∑=(n!)
2
/(2n)!
2
n=1
8 sty 12:03
Janek191:
( n ! )
2
a
n
=
[(2n) !]
2
Trzeba policzyć
a
n +1
lim
= g
a
n
n →
∞
Jeżeli będzie g < 1 , to szereg będzie zbieżny.
8 sty 12:25