proszę o pomoc przedziały monotoniczności
alina: policzyłam pochodną:
e−(1/x)+1/x*e−(1/x)
wiem że trzeba przyrównać do 0 i >0 ale ni jak mi to nie wychodzi proszę o pomoc
8 sty 10:22
alina: pomoże ktoś
8 sty 10:38
alina: e−(1/x)+1x*e−(1/x)
8 sty 10:39
ICSP: e
−(1/x) (1 + 1/x) dla x ≠ 0 Oczywiście
| | 1 | | 1 | |
e−(1/x) (1 + |
| ) = 0 ⇒ 1 + |
| = 0 ⇒ x = 1 |
| | x | | x | |
| | 1 | | x+1 | |
e−(1/x) (1 + 1/x) > 0 ⇒ 1 + |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ x ∊ (− ∞ ; −1) ∪ (0 ; + ∞ ) |
| | x | | x | |
8 sty 10:42
alina: a nie powinno być −1 jak przyrównujesz do 0
8 sty 10:55
alina: powiedź mi jak odczytywac te nierówność bo nie wiem skąd wziąłeś przedziały
8 sty 10:57
8 sty 11:20