oblicz kat nachylenia
Hary: Prosze o pomoc
Wyznacz pochodną i oblicz kąt α
f(x)=x2+5
f'(x)=2x
jak podstawić ,co dalej ?
8 sty 08:55
Hary: tam ma być F(x)−x2+5
f ' (x)=−2x ,dalej nie wiem
8 sty 08:57
wredulus_pospolitus:
ale co podstawić

wzór na styczną znasz
8 sty 08:58
Hary: wzor na styczną nie znam
8 sty 08:59
wredulus_pospolitus:
no to właśnie tu jest 'pies pogrzebany'
po pierwsze: musisz mieć podane 'czego kąt nachylenia' (względem osi OX) szukasz (zapewne
właśnie stycznej)
po drugie: w jakim punkcie krzywej f(x) ta styczna ma być 'zaczepiona'
wtedy wystarczy wiedzieć, że tg α = f'(xo) (xo −−−− punkt w którym zaczepiona jest styczna)
8 sty 09:02
Hary: ok dzieki
8 sty 09:15