Wyznaczyć parametr a, tak aby płaszczyzny...
natan: Wyznaczyć parametr a, tak aby płaszczyzny...
Hej!
Chciałbym poprosić o pomoc z tym zadaniem
Wyznaczyć parametr a, tak aby płaszczyzny...
x−y+z=0, 3x−y−z=−2. 4x−y−2z+a=0
przecinały się wzdłuż jednej prostej
pigor: ..., np. tak :
znajduje prostą wspólną dwóch pierwszych płaszczyzn x−y+z=0, 3x−y−z=−2.
w tym celu niech z=0 ⇒ x−y=0 i 3x−y=−2 ⇔ 2x=−2 i y=x ⇔ x=y= −1,
więc
P=(−1,−1,0) − punkt tej prostej , a z iloczynu wektorowego :
| i j k |
|1 −1 1 |= 1i+3j−k+3k+i+j= 2i+4j+2k= 2[1,2,1] − jej wektor kierunkowy, czyli
|3 −1 −1 |
u=[1,2,1] tej prostej, zatem ma ona równanie kanoniczne :
x+11=
y+12=
z1=t ⇒
(x,y,z)=(t−1,2t−1,t), a tym samym
jej równanie parametryczne, które powinno spełniać 3−e równanie płaszczyzny
czyli 4(t−1)−2t+1−2t+a= 0 ⇔ 4t−4−4t−1+a=0 ⇔
a=3 − szukany
parametr. ...