Janek191:
| | 4*( 4 − 3) | |
1o ) n = 4 czworokąt ma 2 przekątne oraz 2 = |
| |
| | 2 | |
Wzór jest prawdziwy dla n = 4
2
o )
Zakładamy , że wzór jest prawdziwy dla n = k, czyli
| | k*( k − 3) | |
liczba przekątnych jest równa |
| |
| | 2 | |
Mamy pokazać, że z prawdziwości wzoru dla n = k wynika prawdziwość wzoru dla n = k + 1
Jeżeli liczba wierzchołków zwiększy się o 1 , to liczba przekątnych zwiększy się
o ( k + 1) − 3 plus jeszcze 1 ( jeden bok będzie teraz przekątną ), czyli będzie
( k + 1) − 3 + 1 = k − 1 dodatkowych przekątnych.
Razem będzie przekątnych
| k*( k − 3) | | k*(k −3) | | 2*( k − 1 ) | |
| + k − 1 = |
| + |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | k2 − 3 k + 2k − 2 | | k2 − k − 2 | | ( k +1)*[( k + 1) − 3] | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Na podstawie indukcji matematycznej wzór jest prawdziwy dla dowolnej liczby n ≥ 4.