matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć granice funkcji problem z zadaniem
Sławek: POMOCY:
Znaleźć granice funkcji problem z zadaniem
√x2+1−√x+1
Lim=
1−√x+1
x→0
3−√1+2x
Lim=
2−√x
x→4
64
0
wykonałem mnożenie przez sprzężenie, i w pierwszym wyszło mi
a w drugim
jak to
0
4
mam być zrobione bo nie mam pomysłu na to
7 sty 23:55
Janek191:
Czy taka powinna być funkcja
√
x
2
+ 1
−
√
x + 1
f( x) =
?
1 −
√
x + 1
A druga funkcja
3 −
√
1 + 2x
f(x) =
?
2 −
√
x
0
Mamy wyrażenie nieoznaczone
0
Trzeba zastosować regułę de l'Hospitala
8 sty 02:53