wzory nepera, trójkąt sferyczny
macc: Witam,
rozwiązuje sobie trójkąt sferyczny i gubię się w takiej pierdółce...
jak rozwiązać coś takiego, trzeba wyliczyć w stopniach wartość ''c'':
ctg c/2 = 0,3845563724
proszę o pomoc
pigor: .., no wiesz

bierz tablice jak nie masz kalkulatora z funkcjami i szukaj
tabeli tg i odczytaj z dokł. do 4−ech miejsc po ...; musieli cie tego nauczyć;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a na kalkulatorze masz klawisz arctg , albo tg
−1 i u ciebie
12c= arctg(0,384563724) /*2 ⇒
c= 2*arctg (0,384563724) ≈
42o04'11'' 5