Z podanego wzoru wyznaczyć wielkość "a"
Tomek: Z podanego wzoru wyznaczyć wielkość "a"
7 sty 22:50
Tomek: Mam zastój przy:
4P−b2+c2 = a2 + 2ab
7 sty 22:54
Tomek: Wiem, że banał, ale strasznie się głowię... −.−
7 sty 22:58
Bizon: 4P=(a+b)2−c2 ⇒ 4P+c2=(a+b)2 ⇒ a=√4P+c2−b
7 sty 23:00
Tomek: A gdzie zniknęło 2ab? Sorry, że pytam ale jestem taka "noga" z matmy...
7 sty 23:06
Maslanek: Z Twojej formy, Tomek można zrobić:
a
2+2ab=(a+b)
2−b
2.
Jednak Bizon ma szybszy sposób − wzór skróconego
7 sty 23:12
Bizon:
Rozumiem, że to przekształcenie jakiegoś układu z geometrii ?
7 sty 23:13
Tomek: Jasne, wielkie dzięki!
7 sty 23:14
Bizon: −
7 sty 23:18