wielomiany
zenek: dlaczego (x+1/2) w postaci iloczynowej zamieniaja w podreczniku na (2x+1)
7 sty 22:40
Radek: chyba na 1/2(2x+1)?
7 sty 22:41
zenek: patrz − mam skrocic nastepujace ulamki
2x3+5x2−4x−3 podzielić na x3+3x2−x−3
zauważam, że w(1)=2x3+5x2−4x−3=0
czyli dziele przez (x−1) i otrzymuje (2x2+7x+3)(x−1) obliczam z tego pierwszego delte i
wychodzi mi (x−1)(x+1/2)(x+3)
7 sty 22:45
pigor: ..., może ...

, bo ładniej wygląda, a i tak
oba dwumiany zerują się w x=−
12 ... i tyle. ...
7 sty 23:02
pigor: ..., albo może autor nie lubi ułamków ...

z czym akurat się zgadzam , bo ja też
7 sty 23:03
Ajtek:
Cześć
pigor 
.
Mówisz, że nie lubisz ułamków. W przeciwieństwie do części szukających pomocy, radzisz sobie z
nimi wyśmienicie

.
7 sty 23:06
pigor: ..., i to jest sedno mojego nie lubienia , dlatego je zawsze na początku źle
traktuję, gonię, likwiduję, itp, itd., aby dalej mi się nie plątały ; pozdrawiam, ...
7 sty 23:13