Prawdopodobieństwo losowania
miki: Dobry wieczór Wszystkim, mam taką prośbę, czy pomoglibyście mi rozwiązać to, zapewne banalne
zadanie, ale z objaśnieniem, byłbym bardzo wdzięczny.
W pudełku znajduje się 35 części, w tym 7 wadliwych. Nie oglądając ich losujemy z pudełka bez
zwracania 5 części. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) samych części sprawnych
b) dwóch części wadliwych
c) co najmniej jednej części sprawnej
7 sty 22:37
PW: A umiesz opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω (zbudować model matematyczny)?
Zacznijmy:
Zdarzeniem elementarnym jest każdy 5−elementowy podzbiór zbioru 35−elementowego. Wobec tego
zbiór zdarzeń elementarnych Ω ma ........ elementów. Napisz:
|Ω| = ...
7 sty 22:43
miki: |Ω|=7?
7 sty 22:45
PW: To są kombinacje (podzbiory), a więc
Musisz poczytać teorię.
7 sty 22:51
miki: ok, dziękuję, już zaglądam.
7 sty 22:55
bezendu:
| | | | 30!*31*32*33*34*35 | |
|Ω|= | = |
| =324632 |
| | | 30!*5! | |
a) same części sprawne
| | | | 23!*24*25*26*27*28 | |
|A|= | = |
| =98280 |
| | | 23!*5! | |
| | 98280 | | 1755 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 324632 | | 5797 | |
b) |Ω|=324632
| | | | | | 5!*6*7 | | 25!*26*27*28 | |
|A|= | * | = |
| * |
| =21*3276 |
| | | | 5!*2! | | 25!*3! | |
|A|68796
| | 68796 | | 2457 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 324632 | | 11594 | |
c) policz sam już
7 sty 23:01
7 sty 23:04