Proszeee pomozciee :*
Kinga: Wyrażenia algerbaiczne :
1.Liczba 3√8√8
2.rozwiąż nierówność (45*x+322)*25<216*x i zapisz zbiór rozwiązań w postaci przedziału
3.Wykaż że liczba 1316 −1116 jest podzielna przez 48
4.Wyrażenie(x+2y)2−(y−2x)2 po wykonaniu działań przyjmuje postać
7 sty 22:36
PW: 1. jest fascynujące.
7 sty 22:45
Kinga: w 1 ma byc da druga pod pierwiastkiem tej pierwszej tylko sie tutaj tak nie da zrobic
7 sty 22:46
pigor: ..., np.
3) 1316 −1116= (138)2 − (118)2= (138− 118) (138+118) =
= (134−114) (134+114) k = (132−112)(132+112) mk =
= (13−11)(13+11) mk = 2*24mk= 48 mk c.n.w.
7 sty 22:49
PW: No dobrze,
3√8(√8)
− teraz może lepiej widać, ale moja fascynacja polega na tym, że dałaś zadanie o poleceniu
"Liczba x".
7 sty 22:55
Kinga: odp do 1 .A. 5√8 B . 6√8 C . 23√2 D.2√2
7 sty 22:58
Kinga: tylko niewiem jak to trrzeba rozwiazac
7 sty 22:58
PW: Sądząc po odpowiedziach badana liczba x = 3√√8, wtedy rzeczywiście
x = 6√8
na podstawie wzoru
(x1/n)1/k = x1nk
(8 do 1/2 do 1/3 = 8 do 1/6)
7 sty 23:15