ge
RS:

Wyznacz równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A (− 4,6) , która wraz z osiami
układu współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym 2
A dalej nie wiem ? Co mam robić po kolej ?
7 sty 22:22
Godzio:

y = ax + b, przechodzi przez punkt A więc
b(a) = ... (przedstaw b za pomocą a)
y = ax + b(a)
A dalej, wyznacz punkty przecięcia z osiami:
| | b(a) | |
A(− |
| ,0) i B(0,b(a)) |
| | a | |
| | 1 | | b(a) | | b(a)2 | |
P = |
| |
| * b(a) = |
| |
| | 2 | | a | | 2a | |
7 sty 22:26
RS: ?
7 sty 22:27
Maslanek: Skoro ma ograniczać z osiami układu, to funkcja musi byc rosnąca.
Czyli suzkamy prostej k: y=ax+b, gdzie a>0; b>0
Na pewno (−4,6) należy do k ⇒ 6=−4a+b ⇒ b=6+4a
Wtedy k: y=ax+(6+4a)
| | −6−4a | |
Należą do niej na pewno punkty: (0,6+4a) i (x0; 0) ⇒ x0= |
| |
| | a | |
| | −6−4a | |
Trójkąt, który powstaje jest prostokątny o przyprostokątnych (6+4a) i |
| . |
| | a | |
Reszta Twoja
7 sty 22:27
RS:
Godzio u Ciebie niestety nie przechodzi przez punkt A
7 sty 22:28
Maslanek: Przechodzi, tylko Ty masz dopasować resztę
7 sty 22:29
Godzio:
Ja mam skalę 2,4,6 (a nie 1,2,3) dlatego wydaje Ci się, że nie przechodzi

(a propo mojego,
wprowadziłem kolizje oznaczeń, bo oznaczyłem A jako punkt przecięcia z osią, ale z tym sobie
już poradzisz)
7 sty 22:30
RS:
Dziękuję Panowie, teraz już sobie poradzę
7 sty 22:30
Bizon:
... a niby dlaczego ma być rosnąca

?
7 sty 22:31
Maslanek: A nie musi byc faktycznie

Może byc malejąca, ale dalej b>0
7 sty 22:32
Godzio:
Nie musi być, moje rozwiązanie nie wyklucza "malenia"
7 sty 22:33
Bizon:
... tak poprowadzona prosta jak na rysunku Godzia w życiu nie utworzy z osiami
trójkąta o polu równym 2
7 sty 22:34
Bizon:
... b też wcale nie musi być większe od 0 −
7 sty 22:35
Godzio:
O matko, przecież to jest tylko szkic spokojnie
7 sty 22:35
Bizon:
7 sty 22:38
Bizon:
... Godzio ... to nie do Ciebie tylko do założeń Maślanka, że niby a>0 czy też b>0
7 sty 22:40
Eta:
7 sty 22:43
Maslanek: 
O tym nie pomyslałem

Dawno się z geometrią nie widziałem
7 sty 22:46
Eta:
Można tak:
Równanie odcinkowe szukanej prostej
| | x | | y | |
k: |
| + |
| =1 ⇒ bx+ay=ab i P= 2 ⇒ ab=4 |
| | a | | b | |
A(−4,6)∊k ⇒
−4b+6a=ab
i rozwiązać
układ równań .......
7 sty 22:56
Bizon:
... i z zapominanego równania w postaci odcinkowej jest "najzgrabniej" −
7 sty 23:04
Eta:
7 sty 23:07
bezendu:
7 sty 23:07
7 sty 23:08
bezendu:
Pierwsze po lewej ?
7 sty 23:09
Eta:
7 sty 23:10
bezendu:

i dobranoc
7 sty 23:10
Eta:
Już?
7 sty 23:11
RS:
Dziękuję.
7 sty 23:11
Eta:
Komu dziękujesz?
7 sty 23:11
bezendu:
Nie, dopiero o 02:00 ''jestem sową''
7 sty 23:12
RS:
Wszystkim w tym wątku.
7 sty 23:12