Sprawdzić istnienie rozwiązań układów równań
point: Sprawdzić istnienie rozwiązań układów równań
Chciałbym zapytać o mój sposób rozumowania:
2x − y + z = 2
x + y + z = 3
4x+y+3z=8
Wyzacznik główny = 0, nie jest to układ Cramera. Rząd macierzy <3
Biorę podwyzacznik na przykład
2 −1
1 1
Wynosi on 3, czyli rząd macierzy jest równy 2
Sprawdzam rząd macierzy rozszerzonej. Wynosi on 2
Rząd macierzy głównej i rozszerzonej = 2 − układ rozwiązywalny
x = 3, r = 2 − układ nieoznaczony
n>r, p = n−r = 1 parametrów
z = t
2x − y = 2 − z
x + y = 3 −t
Podwyznacznik
2 −1
1 1
jest różny od zera i potem normalnie wyznaczam z Cramera...
7 sty 22:16