całka
rado1234: może mi ktoś podpowiedzieć jak "ugryźć" tę całkę ?
∫(e2x/ex−1
7 sty 22:16
Maslanek: Podstawienie t=ex; dt=ex dx
7 sty 22:18
rado1234: ale wtedy to nie zastapi licznika bo jest e2x
7 sty 22:21
Maslanek: | | t | |
Zastąpi do formy |
| dt |
| | t−1 | |
7 sty 22:22
rado1234: faktycznie , wychodzi e
x+ln|e
x−1| +c , dzięki
7 sty 22:26
pigor: ..., lub zacznij tak :
| | e2x | | e2x−1+1 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | ex−1 | | ex−1 | |
| | (ex−1)(ex+1) | | dx | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| = |
| | ex−1 | | ex−1 | |
| | dx | |
= ∫(ex+1)dx + ∫ |
| = ... dalej prosto ...  |
| | ex−1 | |
7 sty 22:30
rado1234: oo , tak tez mi pasuje , dziekuje
7 sty 22:35
rado1234: możesz mi tylko wyjaśnić w tym pierwszym sposobie , gdzie się podziała ta dwójka ? bo nie wiem
juz chyba na dzisiaj skonczylo sie moje myslenie
7 sty 22:40