Pokaż, że
JPJP: W trapezie równoramiennym podst mają dł 2x i 8x, a kąt osty miarę α, POKAŻ ŻE
x=√P15tgα gdzie P to pole trapezu
7 sty 22:04
JPJP: Ktoś potrafi?
7 sty 22:48
ICSP:

czerwony 2x
| | 8x − 2x | |
Niebieski : |
| = 3x |
| | 2 | |
| | zielony | | h | |
tgα = |
| = |
| ⇒ h = tgα * 3x |
| | niebieski | | 3x | |
| | 8x + 2x | |
P = |
| * tgα * 3x = 5x * tgα * 3x = 15x2 tgα |
| | 2 | |
P = 15x
2 tgα
x =
√P15tgα
7 sty 22:58
JPJP: znakomicie, bardzo mi to pomogło. Dziękuje!
7 sty 23:04
Eta:

pomogło .... przepisać ?
7 sty 23:09
Ajtek:
Przepisać bez błędu też trzeba umieć

.
7 sty 23:11
Eta:
Hej
Ajtek łap...
7 sty 23:12
Ajtek:
Dzięki
Eta. Wydaje mi się, że witałem się już dzisiaj z Tobą w innym wątku, ale cześć
7 sty 23:14
JPJP: Pomogło zrozumieć istotę wykonywania takich dowodów
7 sty 23:20