tryg
ciekawsky: Wyraź cos (3θ) jako wielomian trzeciego stopnia cos (θ).
7 sty 22:02
Godzio:
Studia czy liceum ?
7 sty 22:03
Godzio: Na razie sposób standardowy:
cos(3θ) = cos(2θ + θ) = cos(2θ)cos(θ) − sin(2θ)sin(θ) =
= (2cos2θ − 1)cosθ − 2sin2θcosθ = 2cos3θ − cosθ − 2(1 − cos2θ)cosθ =
= 2cos3θ − cosθ − 2cosθ + 2cos3θ = 4cos3θ − 3cosθ
7 sty 22:05
ciekawsky: Dzięki, liceum
7 sty 22:10
Maslanek: A jak zaprząc do tego zespolone?
7 sty 22:12
Godzio:
(cosθ + i * sinθ)3 = cos3θ + i * sin3θ
L = cos3θ + i * 3cos2θsinθ − 3cosθsin2θ − i * sin3θ = cos3θ + i * sin3θ więc z przyrównania
mamy:
cos3θ = cos3θ − 3cosθsin2θ = cos3θ − 3cosθ(1 − cos2θ) = 4cos3θ − 3cosθ
7 sty 22:14
Maslanek: Dzięki, dzięki

Idę liczyć noworoczny cos(2014θ)
7 sty 22:17
Godzio: Powodzenia
7 sty 22:19