Udowodnij, że liczba 5^{16}-15*5^{15}+5^{14} jest podzielna przez 7
raczyk: Udowodnij, że liczba 516−15*515+514 jest podzielna przez 7
7 sty 21:40
PW: A próbowałeś wyłączyć przed nawias liczbę 514?
7 sty 21:42
raczyk: ... 514(52−15*5+1)=514(25−75+1)=514*−49=7(514−7) Tak jest dobrze?
7 sty 21:51
Bizon:
zdecydowanie nie dobrze −
7 sty 21:53
raczyk: Nie wiem jak wyciągnąć tą 7 przed nawias
7 sty 21:54
Bizon:
zgodnie z zasadami matematyki a nie "zasadami rysunków" −
7 sty 22:01
PW: Toż napisałeś
... = 514•−49
Wprawdzie potrzebny jest nawias (−49), bo "kropka−kreska to "a" w alfabecie Morse'a, ale
zadanie jest już rozwiązane − liczba (−49) ...
7 sty 22:10