Przesunięcia wzgledem osi
Piotr: Narysuj wykres funkcji f(x)=|x|, a nastepnie przeksztalc go tak, aby otrzymac wykres funkcji:
a) g(x)=|x+1|−1 b) h(x)=−|x|
Nie mam pojęcia o co z tym chodzi.
7 sty 20:41
bezendu:
f(x)=|x|
g(x)=|x+1|−1
7 sty 20:46
Piotr: No tak ale skąd to się wzięło?
7 sty 20:53
bezendu:
przesunięcie o wektor.
7 sty 20:55
Marcin:
Rysuj sobie zawsze tą funkcje podstawową, a później zobacz wektor o jaki masz przenieść

W tym przypadku było to: [1,−1]
Co do drugiego wykresu, to będzie to Twój podstawowy wykres odbity względem osi OX.
7 sty 20:58