Logarytmy na ułamku
efibryl: Proszę o pomoc. Miałem takie zadanie na sprawdzianie i nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. Z
góry dzięki
7 sty 20:40
pigor: ..., np. tak :
| | log3(42 : 2) | | log38 | |
... = |
| = |
| = |
| | log342 | | 2log34 | |
| | log323 | | 3log32 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| . .. |
| | 2log322 | | 4log32 | | 4 | |
7 sty 20:45
efibryl: Dzięki za pomoc

Zapomniałem, że mogę podzielić tam przez 2.
A co zrobić z tym?
log
736 = a log
73 = b log
92 = ?
7 sty 20:50
pigor: .. to mi nic nie mówi co napisałeś ...nie rozumiem ;
jakie jest pytanie , o co chodzi

; na pewno tak to wygląda
7 sty 20:56
efibryl: Wiedząc, że log736=a, a log73=b, wyznacz log92. Muszę log92 zapisać w postaci powiedzmy
a/2b. Chodzi o porozbijanie tamtych logarytmów na takie które pozwolą mi zapisać log92
7 sty 21:00
pigor: .., no to od razu pisz o co chodzi, albo oddzielaj przecinkami :
wiedząc, że log736=a, a log73=b, wyznacz log92. np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log72 | | log72 | | log76−log73 | |
lg92= |
| = |
| = |
| = |
| | log79 | | log79 | | log732 | |
| | log7√36−log73 | | 0,5log736−log73 | |
= |
| = |
| = |
| | 2log73 | | 2log73 | |
| | 0,5a−b | | a−2b | |
= |
| = |
| i tyle ... |
| | 2b | | 4b | |
7 sty 21:16
efibryl: Dzięki wielkie
7 sty 21:23