matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone ... znowu
Jao :
Mam problem z następującym zadaniem tzn. nie jestem pewna czy wychodzi mi dobra odpowiedź:
(−1 +
√
3
i)
15
Znajdź część rzeczywistą i urojoną liczby zespolonej
(1 − i )
20
2
15
Wychodzi mi: cz. rzeczywista
, cz. urojona = 0
−
√
2
20
7 sty 20:37
Jao :
proszę !
7 sty 20:48
Jao :
up
7 sty 21:11
Mila:
2
15
2
15
=
=−2
5
=−32
−(
√
2
)
20
−2
10
7 sty 21:15
Studentka z PW:
Przeliczyłam, wynik poprawny.
7 sty 21:20
Studentka z PW:
No i dla rozwiania już wszelkich wątpliwości:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%28-1%2B3^%281%2F2%29i%29^15%29%2F%28%281-i%29^20%29
7 sty 21:24
Jao :
Dziękuję
7 sty 21:31