Trygonometria
krezz: | | π | |
ctg( |
| +α)=−11 Oblicz ctg α |
| | 3 | |
Wie ktoś jak to zrobić

Chyba nie miałem wzoru na ctg sumy, więc nie mam pojęcia jak to zrobić
7 sty 20:17
krezz: Pomocy

Muszę to szybko zrobić.
7 sty 20:30
pigor: ..., no to może zamień na
| cos(60o+α) | |
| = −11 ⇔ cos(60o+α)= −11sin(60o+α) ⇔ ... |
| sin(60o+α) | |
no i zastosuj wzory na sin(α+β) i cos(α+β)= 0 ....
7 sty 20:39
krezz: I wyszło mi coś takiego
| cosα−√3sinα | |
| =−11 |
| √3cosα+sinα | |
7 sty 20:48
krezz: I co teraz
7 sty 20:55
krezz: Mam proporcje ułożyć

Co dalej

Dlaczego napisałeś że cos(α+β)=0
7 sty 21:05
krezz: Wie ktoś?
7 sty 21:13
krezz: Nikt mi nie odpowiedział

, może dzisiaj ktoś ma pomysł?
8 sty 20:19
krezz: Nikt nie ma pomysłu
8 sty 20:36